EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishUkrainian

Hungarian – Concerns regarding the 2014 Assembly of the Synod of Bishops

Őszentsége Ferenc Pápa!

Reméljük, hogy segítették munkáját azok a javaslataink, amelyeket az ez év szeptember 19-én és november 27-én kelt, és a világ minden részén élő, és működő katolikus hívek és szervezetek által aláírt korábbi leveinkben fogalmaztunk meg. A pápai Tanácsadó Testület harmadik összejövetelére készülve ezt a levelet most a Püspöki Szinódus jövő év októberben megrendezésre kerülő soron kívüli közgyűléséhez kapcsolódóan írjuk.

Üdvözöljük azt a döntését, hogy az evangélium talaján álló családpasztoráció sürgető kihívásainak megtárgyalása érdekében egy rendkívüli püspöki szinódust hívott össze. A közelmúltban egy homíliájában Ön feltette azt a kérdést: „Hogyan őrizzük meg a hitünket a családon belül?” Mindannyiunknak meg kell küzdenünk ezzel a konkrét kihívással a saját életünkben, és az egyházközségeinkben is nagyon sokan vannak hasonló helyzetben. Mindannyian úgy látjuk, hogy Egyházunk válaszút előtt áll, és Ön megadta nekünk az Egyház együttérző megújulásának reményét.

Különösen üdvözöljük azt a példa nélküli felhívást, melynek során a “helyi forrásokból származó hozzászólásokat” kívánta összegyűjteni a Baldisseri érsek által szétküldött kérdőívek segítségével, felismerve a sensus fidelium fontosságát az Egyház Tanítóhivatal szempontjából. Ezzel a kezdeményezéssel elkezdett érvényt szerezni annak a szükségszerű változásnak, amelyről az Evangélium örömhíre című pápai buzdításban is szólt már, és amelynek a lényege, hogy elő kell mozdítani az Egyházban a laikusok felelősségének a kiszélesítését, akiket eddig gyakran „távoltartott a döntéshozataltól” a „túlzott klerikalizmus”. Nagyon reméljük, hogy ez a felmérés folytatódni fog, és a hívők hangján át a Szentlélek fog megnyilvánulni az előttünk álló teljes folyamat során.

Ön bizonyára tisztában van azzal, hogy nagyon nagy eltérések voltak püspökök és a püspöki konferenciák hozzáállásában azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kívánták összegyűjteni a helyi közösségek válaszait a szinódus által közzétett kérdőív 39 kérdésére. Miközben voltak püspöki konferenciák, amelyek megkönnyítették a hívek részvételét ebben a komoly kihívást jelentő felmérésben, addig a legtöbben minimális mértékben tették lehetővé a plébániák hívei számára, hogy részt vegyenek ebben a létfontosságú párbeszédben.

Szilárd meggyőződésünk szerint ahhoz, hogy a családdal foglalkozó Szinódus eredményes legyen, a kérdőívek segítségével összegyűjthető információkon felül szükség van a világegyház minden részéről elkötelezett katolikus nők és férfiak részvételére a szinódus munkájának minden szakaszában. Így például annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a felmérésekhez, beszélgetésekhez, vitákhoz és ajánlások megfogalmazásához, azt javasoljuk, hogy kapjon utasítást a világon minden egyházmegye, egyházmegyei zsinatok megtartására 2014-ben ezáltal lehetővé téve, hogy megvitassák a szinódus témáit, és kötelezzék a megyéspüspököt arra, hogy hívjanak meg erre az egyházmegyéjükből minden olyan katolikus hívőt, aki hozzá szeretne szólni a témához. Ezeken a zsinatokon nyitott vitákra van szükség, a kölcsönös tisztelet jegyében. Az egyházmegyei zsinatok következtetéseit és ajánlásait ezután kellene benyújtani közvetlenül a Püspöki Szinódus „előkészítő bizottságának”, vagy még inkább egy speciálisan erre a célra összehívott Nemzeti vagy Plenáris Zsinatnak, amelyben legalább az összes zsinati tag fele lenne a laikus résztvevők aránya, és amelyben jelentős arányban lennének nők annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a nők hozzájárulásának a hiányát az Egyház irányításában. Megítélésünk szerint ez a folyamat megfelelően biztosítaná a laikusok érdemi képviseletét a családdal foglalkozó Püspöki Szinóduson. Elvégre milyen lenne a „Család Szinódus” azok bevonása nélkül, akik családban élnek?

Tisztelettel felajánljuk Ferenc Pápának a segítségünket és azokat a tapasztalatainkat, amelyeket a különböző élethelyzetekben lévő keresztény hívek és családjaik között szereztünk. Örömmel várjuk levelünk kézhezvételére vonatkozó visszajelzését, és a megfelelő időben a válaszát azokra a javaslatainkra, amelyek a katolikus nők és férfiak bevonására vonatkoztak a Soron Kívüli Szinódus munkájába, illetve annak hivatalos előkészítésébe. Ismételten szeretnénk biztosítani arról a mély elkötelezettségünkről, hogy megmutassuk Krisztus szeretetét és igazságát a világ minden részén élő családoknak.

Tisztelettel, Krisztusban:

A katolikus hívek és katolikus szervezetek világméretű hálózata

(az aláírók nevei és címei a mellékelt listában)

CC: Cardinal Giuseppe Bertello, President of the Vatican City state administration

       Cardinal Francisco Javier Errázuriz Ossa, Archbishop Emeritus of Santiago, Chile

       Cardinal Oswald Gracias, Archbishop of Mumbai, India

       Cardinal Reinhard Marx, Archbishop of Munich and Freising, Germany

       Cardinal Laurent Monsengwo Pasinya, Archbishop of Kinshasa, Congo

       Cardinal Sean Patrick O’Malley, Archbishop of Boston, USA

       Cardinal George Pell, Archbishop of Sydney, Australia

 

Share On:

Search Our Site

Explore Our Categories

Latest News

Speaking Out with One Unified Global Voice

"...Until we raise a common voice, we will not only not be heard, we will not even be listened to....   

My hope is that by speaking out together - a strong chorus of calls for reform - we can provide a common, a clear, a strong and ongoing voice for the yet incomplete vision of Vatican II.

In common cause, let us band together across the world. By our desire to be heard on particular issues - all of them important - let us not lose the strength of our common voice by reducing it to a whisper.

In light of this, we invite individuals and organizations to join together in making known our opinions for the good of our Church. By uniting our voices, it is not about abandoning the unique work of your organization but rather about how your work can enhance global reform."

Sr. Joan Chittister, CCRI Special advisor

"We have to join our forces in order to reach a real breakthrough in this window of opportunity." Hans Kung, CCRI Consultor


"When spider webs unite, they can tie up a lion." [Ethiopian proverb]


"Sticks in a bundle are unbreakable." [Kenyan proverb]

"(The Christian faithful) have the right and even at times the duty to manifest to the sacred pastors their opinion on matters which pertain to the good of the Church and to make their opinion known to the rest of the Christian faithful." (Canon 212 §3)

CCRI is also interested in helping support various causes in regions of the world by garnering the support of our entire global community for those who need support beyond their parish, organization, or locale. Send us (1) your name and affiliation, or (2) the name of your group with some description of your goals, membership, and numbers. Click here to see those organizations who have already joined together speaking out for reform of our Church.Social Media

How to Contribute

© 2022 Catholic Church Reform Intl. All Rights Reserved Worldwide